Oferty inwestycyjne

Zapytanie ofertowe nr 24/2023

 

                                                                                                                                                                                                                                                            SP.071.24.2023                                                                                                                                                                                                Węglewo, 22.12.2023 r.

 

 

 

Zapytanie ofertowe nr 24/2023

 

Szkoła Podstawowa im. prof.J.Kostrzewskiego w Węglewie, Węglewo 16, 62-010 Pobiedziska zaprasza do złożenia oferty:przygotowanie i dostarczanie posiłków dla uczniów Szkoły Podstawowej im. prof. J. Kostrzewskiego w Węglewie

1.Przedmiotem zamówienia jest codzienne przygotowywanie i dostarczanie posiłków dwudaniowych dla uczniów   Szkoły Podstawowej im. prof. J. Kostrzewskiego w Węglewie w liczbie ok 12 zestawów(z uwzględnieniem alergii dzieci) dziennie ,5 razy w tygodniu oprócz dni świątecznych oraz  ferii zimowych, dnia w dni robocze, tj. od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem okresu przerw świątecznych, dni ustawowo lub dodatkowo wolnych od zajęć w szkole oraz ferii zimowych.

2.Przewidywana liczba osób objętych świadczeniem usług cateringowych wynosi  ok.12 (porcji) dziennie.

3.Termin realizacji: od 3.01.2024 do 21.06.2024

4. Warunki dotyczące jakości i ilości przygotowywanych posiłków:

a) Obiad musi spełniać następujące warunki ilościowe:

  • zupa: gramatura nie mniej niż 250 ml
  • drugie danie: gramatura nie mniej niż 500 gram
  • kompot lub sok owocowy: gramatura nie mniej niż 150 ml na jedno dziecko.

b)Zamawiający zastrzega, że posiłki muszą spełniać następujące warunki jakościowe:

  • jadłospis powinien być urozmaicony; rodzaj potrawy nie może powtarzać się w tym samym tygodniu;
  • w tygodniu powinien być dostarczany co najmniej 3 razy obiad z drugim daniem mięsnym lub rybnym wraz z surówką;
  • potrawy powinny być lekkostrawne, przygotowywane z surowców wysokiej jakości, świeżych, naturalnych, mało przetworzonych, z ograniczoną ilością substancji dodatkowych – konserwujących, zagęszczających, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych;
  • w jadłospisie powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone i duszone, okazjonalnie smażone;
  • do przygotowywania posiłków zalecane jest: stosowanie tłuszczów roślinnych, dużej ilości warzyw i owoców, w tym także nasion roślin strączkowych, różnego rodzaju kasz, umiarkowane stosowanie jaj, cukru i soli;
  • zupy powinny być sporządzane na wywarze warzywno - mięsnym.

c)Warunki dotyczące transportu posiłków: Wykonawca dostarcza posiłki własnym transportem . Transport posiłków powinien odbywać się w termosach termoizolacyjnych zapewniających właściwą ochronę i temperaturę oraz jakość przewożonych potraw środkami transportu przystosowanymi do przewozu żywności. Na Wykonawcy będzie spoczywał obowiązek odbierania termosów oraz ich mycia i wyparzania.

5. Zamawiający zastrzega sobie możliwość zwiększenia lub zmniejszenia ilości dostarczanych obiadów w trakcie trwania roku szkolnego. W przypadku zmniejszenia liczby żywionych osób, zamawiający zastrzega sobie prawo niewykorzystania łącznej wartości zamówienia podanej w § 3 ust. 1 umowy do pełnej wysokości, zamówienia mniejszej liczby posiłków, a Wykonawca nie będzie z tego tytułu dochodził żadnych roszczeń.

6.Wypłata należności wynikającej z zatwierdzonej przez Zamawiającego faktury częściowej nastąpi w terminie do 14 dni od dnia jej zatwierdzenia przez Zamawiającego, na konto Wykonawcy wskazane na fakturze(dotyczy to uczniów, którym obiad finansuje OPS.

7.Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania i dostarczenia jadłospisu na 3 dni przed pierwszym dniem dostawy i każdym następnym okresem żywienia, w celu akceptacji przez Dyrektora  placówki.

8.Zamawiający w terminie do dwóch dni naniesie ewentualne poprawki, które Wykonawca zobowiązany jest uwzględnić.

10.W wyjątkowej sytuacji związanej ze zmianą organizacji dnia pracy szkoły, dostawa obiadu odbędzie się o innej godzinie – po wcześniejszym uzgodnieniu z Wykonawcą.

11.Posiłki będą zamawiane  przez rodziców uczniów, bezpośrednio do Wykonawcy.

12.Wykonawca zobowiązany jest do przechowywania z każdego dnia próbek żywnościowych zgodnie z obwiązującymi przepisami prawa.

13.Dystrybucją posiłków zajmować się będą pracownicy Zamawiającego.

14.Posiłki muszą być dostarczone w dni powszednie (od poniedziałku do piątku)  w godzinach umówionych z  Dyrektorem szkoły.

15.Zamawiający zastrzega sobie prawo do okresowej kontroli w zakresie zgodności dostarczonych posiłków z wymogami Zamawiającego pod względem wagowym i podtrzymania odpowiedniej temperatury dostarczanych posiłków:- zupy - temperatura 75 °C (+/-3°C) - II danie – temp. 65°C (+/-3°C).

16.W ramach zamówienia Wykonawca jest zobowiązany do świadczenia usług cateringowych wyłącznie przy użyciu produktów spełniających normy jakości produktów spożywczych, przestrzegania przepisów prawnych w zakresie przechowywania i przygotowywania artykułów spożywczych (Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach  oraz ustawa z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia Dz. U. nr 171 poz. 1125 ze zm.) a ponadto: do przestrzegania norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze określone przez Instytut Żywienia i Żywności świadczenia usługi zgodnie z normami HACCP i zaleceniami SANEPID-u. Przy planowaniu posiłków należy uwzględniać zalecaną wartość  energetyczną oraz uwzględniać normy produktów każdej z grup.

17.O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wykonawcy, którzy spełniają warunki dotyczące:

a)posiadania uprawnień do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania tj. posiada aktualne zezwolenia Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej stwierdzające spełnienie wymagań higieniczno-zdrowotnych do żywienia zbiorowego oraz możliwości prowadzenia Cateringu.

b)posiadania wiedzy i doświadczenia: tj. wykonanie przez Wykonawcę z należytą starannością w okresie ostatnich 3 lat  przed dniem wszczęcia postępowania, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy w tym okresie co najmniej 2 usług polegających na przygotowywaniu i dowozu gorących posiłków, których okres obowiązywania był nie krótszy niż 10 miesięcy.

c)dysponowania odpowiednim potencjałem technicznym oraz osobami zdolnymi do wykonania zamówienia.

d)Oceny spełnienia warunków udziału w postępowaniu przez Wykonawcę, Zamawiający dokona biorąc pod uwagę złożone dokumenty.

18.Zamawiający żąda następujących dokumentów:

a)Dokumenty potwierdzające posiadanie odpowiednich uprawnień do wykonywania określonej działalności lub czynności;

b)Wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, głównych usług, w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu wyznaczonego na składanie ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy – w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których usługi zostały wykonane, oraz załączeniem dowodów, czy zostały wykonane lub są wykonywane należycie.

19. Kryteria oceny ofert i ich znaczenie oraz opis sposobu obliczania ceny.

Cena - 100% - wybór najniższej oferty

20.Płatność za wykonane roboty nastąpi przelewem w ciągu 14 dni od dnia dostarczenia faktury wraz z protokołem odbioru robót.

21.Pisemne oferty można złożyć e-mailem pod adresem:szkolaweglewo@wp.pl lub w wersji papierowej w zamkniętych kopertach, w siedzibie Zamawiającego oraz pocztą na adres: Szkoła Podstawowa im.prof.J.Kostrzewskiego w Węglewie; Węglewo 16, 62-010 Pobiedziska z dopiskiem: przygotowanie i dostarczanie posiłków dla uczniów Szkoły Podstawowej im. prof. J. Kostrzewskiego ‘ w terminie do dnia 29.12.2023 r. do godz. 9.00 

 

Niniejsze postępowanie prowadzone jest dnia 11 września 2019 r. – Prawo zamówień publicznych (Dz.U. z 2022 r. poz. 1710)

 

Załączniki:

      1)formularz ofertowy  (załącznik  nr 1)

      2)wzór umowy (załącznik  nr 2)

 

       Osoba do kontaktu :

      p.Katarzyna Woźniak

      nr tel. 61 8177-046

 

                                                                                                                                          Dyrektor Szkoły Podstawowej

                                                                                                                                           Katarzyna Woźniak

                                                                                          Podpis oraz pieczęć zamawiającego

 

 

 

Załączniki

Rejestr zmian

Data wytworzenia dokumentu: 22 grudnia 2023
Osoba odpowiedzialna za treść dokumentu: Katarzyna Woźniak
Data wprowadzenia dokumentu do BIP: 24 grudnia 2023 00:05
Dokument wprowadzony do BIP przez: Katarzyna Woźniak
Ilość wyświetleń: 82
24 grudnia 2023 01:28 (Katarzyna Woźniak) - Dodanie załącznika [zalacznik_nr_2wzor_umowy.pdf] do dokumentu. (Dokument opublikowany)
24 grudnia 2023 01:28 (Katarzyna Woźniak) - Dodanie załącznika [zalacznik_nr_1formularz_ofertowy.pdf] do dokumentu. (Dokument opublikowany)
24 grudnia 2023 00:09 (Katarzyna Woźniak) - Zmiana danych dokumentu. (Dokument opublikowany)